+420 721 640 525
info@fitnessdance.cz

Tipy na veggie obídek 1

Tipy na veggie obídek 1

ÚVOD:

V této rubrice “Moje vaření” Vám přináším své tipy (vždy po čtyřech v jednom příspěvku) na zdravé obídky/večeře, které sama vařím pro svou rodinu. Nejsou to “načančané” a upravené designové fotky pokrmů, které jsou k nalezení všude po internetu a v kuchařkách – fotila jsem vždy těsně předtím, než se do jídla pustili nedočkaví strávníci :) Nejde ani o jídla uvařená jen “na oko”, která si o dobré chuti mohou nechat jen zdát. Předesílám, že nejsem ani profesionální kuchařkou a mým cílem není vytvořit klasickou knihu receptů. Jsem prostě maminkou, která se vždy snaží uvařit pro celou svou rodinu co nejrychleji a přitom zdravě a chutně. Zde uvádím spíše netradiční jídla…věřím, že klasická zeleninová jídla a polévky zná a vaří prakticky každý.

Jelikož se sama již několik let stravuji vegansky a spousta lidí v tomto směru i v dnešní době stále ještě tápe..

..rádi by například začali jíst méně živočišných produktů (nebo žádné) a nevědí jak na to..

..bojí se, že jim třeba nebude chutnat…

..podléhají starým “pomluvám a mýtům” že vegani jedí snad jen trávu :D..

..nevěří, že se dá vegansky doma vařit tak, že by se člověk mohl těch dobrot takzvaně “užrat” jak se říká :D

..netuší, kde rostlinné produkty a náhražky masa vůbec sehnat nebo..

již flexitariány/vegetariány/vegany jsou a občas jim zkrátka chybí inspirace, co zrovna doma uvařit…

..rozhodla jsem se k radosti mých známých, kamarádek i klientek, které u mě velmi často hledají inspiraci co a jak uvařit, dát do kupy vegetariánská/veganská jídla, která máme u nás doma rádi, vaříme je často a která spolehlivě chutnají i všem návštěvám…a uveřejnit je zde pohromadě společně s jednoduše popsaným způsobem přípravy. Vždy vařím podle sebe tzv. od oka a podle chuti, v receptech je tedy málokdy něco přesně odměřené, odpočítané apod. Podle mě je ideální během vaření ochutnávat a dotvořit hotové dílo podle sebe.

Dobrou chuť Vám přeje

Andrea S.

Veganské "kuřecí" kousky s brambůrkama a dipem

To, co vypadá jako maso, jsou “kuřecí” kousky zakoupené v eshopu (stačí do vyhledávače zadat “veganské kuřecí kousky a určitě je najdete). Naložila jsem je do domácí marinády složené z cibule, česneku, sojové omáčky, gril.koření, papriky a oliv.oleje).. a do křupava opekla na pánvičce..

Na omáčku jsem použila veganskou majonézu od Spaku a rozmíchala s najemno nakrájenou cibulkou, pažitkou, trochou bílého jogurtu od Alpra, rýžovým mlékem a třtinovym cukrem.

Brambůrky snad popisovat netřeba :)

Veganské nudličky s pikantní omáčkou a jasmínovou rýží

Na tuto směs jsem použila “Robi čínu”, což jsou tenké nudličky Robi (zakoupíte v e-shopu nebo některých zdravých výživách), nakrájenou cibuli, papriku, čínské zelí a bambusové výhonky (ze skleničky z obchodu – bývají u thajských jídel).

Vše jsem opekla na olivovém oleji, přidala koření (papriku, sůl, pepř), med nebo třtinový cukr, thajskou chilli omáčku (kdo nemá rád ostré, tak vynechá), vodu a zahustila kukuřičným škrobem rozmíchaným v troše vody a vše chvíli povařila.

Doplněno jasmínovou rýží a ozdobeno čerstvou rukolou.

Robi nudličky v marinádě + pečené brambůrky

Balení Robi nudliček (nebo plátků/oválků, které nakrájím) jsem naložila přes noc do marinády složené z olivového oleje, cibule, prolisovaného česneku, skořice, lžičky jitrocelového sirupu nebo medu, pár lžic kečupu, trochy sojové omáčky a oregána. Druhý den stačí krátce opéct na pánvi.

Brambůrky jsou jen pokrájené a na pekáči posypané farmářským kořením (nebo jakýmkoli oblíbeným kořením), solí, pepřem a kmínem a zakápnuté dostatečným množstvím oliv. oleje, aby se krásně obalily kořením..a upečené dozlatova.

Náš nejoblíbenější hlívový gulášek s těstovinami

Na olivovém oleji jsem opekla větší množství cibulky dozlatova, přidala nakrájenou papriku a čerstvou hlívu, celý rajský protlak, vodu, trochu kakaa (poctivé tmavé kakao v prášku), sůl, pepř, česnek, gulášové koření, kmín a vše jsem zahustila celozrnnou moukou rozšlehanou v troše vody na oblíbenou konzistenci.

Gulášek je vynikající s jakoukoli přílohou..od těstovin, přes rýži a brambory (vařené i pečené) až po kuskus, jakékoli knedlíky nebo třeba bramboráčky. Kolečka čerstvé cibulky jsou pak skvělou tečkou nejen na ozdobu.

Sdílet:

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Content is protected !!